logo

Pulpety z indyka, wołowiny i jarmużu

By | środa, grudnia 09, 2015 1 comment


Można być na diecie przez całe życie, ale to wcale nie oznacza, że trzeba chodzić głodnym czy jeść samą jałową rybę - parowaną i bez przypraw. U mnie najbardziej pożądane są przepisy na obiad, które pozwolą mi się najeść, ale nie przeszkodzą w popołudniowym treningu. No i takie, na które cukrzyca Franka będzie reagowała dobrze. Zdziwicie się jak zdrowe i chude danie może wspaniale smakować! Dzisiaj prezentuję Wam bazę, z której możecie stworzyć kilka różnych dań obiadowych!


Pulpety z indykiem, wołowiną i jarmużem. Zanim się skrzywisz i pomyślisz "fuj", dobrze się zastanów. Smak tych pulpetów jest wyjątkowy a jarmuż stanowi tutaj idealny, zdrowy dodatek, który jeszcze go "podrasowuje". Najpierw pokażę Wam przepis-bazę a potem przedstawię propozycje dań, które można z niego stworzyć!

Pulpety z indykiem, wołowiną i jarmużem

500g mięsa z indyka (chudego)
400g wołowiny
200g jarmużu (opakowanie
pęczek szczypiorku
2 jajka
2-3 łyżki mąki owsianej
łyżeczka czosnku granulowanego (albo 3 ząbki świeżego)
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka majeranku
sól pół łyżeczki albo sos sojowy do smaku

Jarmuż wyciągnąć z paczki, opłukać, usunąć grube części liści i łodygi, wrzucić na wrzątek i chwilkę podgotować, żeby liście zmiękły. Wylać na sito i przelać zimną wodą, mocno odcisnąć. Posiekać.
Mięso dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i jarmużem. Wszystko musi się dokładnie połączyć. Spróbować odrobinę i jeśli jest taka potrzeba doprawić - ma być smaczne i aromatyczne.
Wołowina może tu być dodatkiem opcjonalnym - jeśli jej nie lubisz, po prostu zamień ją większą ilością mięsa z indyka lub przygotuj danie z połowy porcji. Moim zdaniem jednak to właśnie wołowina nadaje ten wyjątkowy smak choć pulpetami w 100% drobiowymi nigdy nie pogardzę.

Przepis 1
Włączyć parowar, ustawić na 60 minut. Tworzyć kulki wielkości piłeczki do golfa. Układać w parowarze obok siebie (ale nie jedna na drugiej.
Parowane pulpety są naprawdę pyszne! Fajnie komponują się z kaszą gryczaną i surówką z kapusty kiszonej i marchewki. Danie bardzo zdrowe, pełne witamin i wartościowych składników. Naprawdę polecam!



Przepis 2
Pulpety mogą być fajnym dodatkiem do zup. Kremów również! Świetnie smakują podane w rosole (przepis na rosół idealny znajdziecie tutaj)

Przepis 3
Z mięsa można tez stworzyć pyszne hamburgery. Wołowina nadaje fantastycznego smaku i sprawia, że taki hamburger usmażony na patelni (z odrobinką oleju lub zupełnie bez tłuszczu), smakuje wyśmienicie. Wystarczy podpiec bułkę (albo dwie kromki razowego chleba) w piekarniku i przygotować ulubione dodatki warzywne. Satysfakcja gwarantowana.
fitness.sport.pl

Przepis 4
Tym, którzy hamburgerów i węglowodanów nie jadają proponuję aromatyczną i pełną smaku wersję obiadu albo kolacji. Hamburger na roszponce z pomidorami koktajlowymi. Fajnym uzupełnieniem takiego dania może być musztarda Dijon albo sos winegret. 


Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz :

  1. Jesteś wstrętna i okropna Babo jedna!!!! Kurcze pieczone i z tymi Twoimi smakowitymi przepisami!!! Jak ja ślinkę przełykam czytając ten Twój zasmaczysty wpis!!!! Jarmużu jeszcze nie próbowałam, ale chyba w końcu się skuszę i wypróbuję Twój przepis pulpetowy z nim :)

    OdpowiedzUsuń