logo

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem

By | piątek, maja 11, 2018 Leave a Comment

Po dłuższej przerwie wkupuję się w wasze łaski przepisem na bezglutenowe ciasto z rabarbarem. Zmodyfikowałam przepis tak, by było to tez idealne ciasto dla diabetyka!

Sezon na rabarbar trwa! Dla nas to świetna okazja, żeby rozkoszować się przepisem na pyszne, delikatne bezglutenowe ciasto z rabarbarem.

Wystarczy zamienić niektóre składniki i ciasto będzie cieszyło również tych osób, u których cukrzyca typu 1. wprowadziła zmiany również w zakresie zdrowszego, świadomego odżywiania!
Poniżej znajdziecie przepis idealny, który można dowolnie modyfikować. Ja już robiłam je w wersji z jabłkami, gruszkami, porzeczkami, jagodami i zawsze, naprawdę zawsze jest pyszne!
Robiąc je w okrągłej formie otrzymacie wysoki, puchaty okaz - w sam raz na lato czy jakąś okazję!
Ja tym razem postawiłam na kwadratową blaszkę, więc wyszło niższe. No i dałam mnóstwo rabarbaru!!

Bezglutenowe ciasto Wiesława (przepis, który dostałam od bezglutenowej Asi - dziękuję :* )
1kg rabarbaru
1 szklanka cukru
2 szklanki bezglutenowej mieszanki (może być 1 szkl. mixu i 1 szklanka mieszanki mąk jednorodnych)
4 jajka
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
2/3 kostki margaryny (ja użyłam Kasi bez laktozy)

Ciasto w wersji dla diabetyka
1kg rabarbaru
2/3 szkl ksylitolu
2 szkl mąki orkiszowej (można pomieszać pszenną razową z orkiszową lub zrobić mix mąk razowych)
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła lub 2/3 szkl oleju rzepakowego

Rabarbar obrać, pokroić w plasterki i zasypać łyżką cukru. Roztopić i wystudzić margarynę (masło). Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli). Osobno utrzeć żółtka z cukrem. Dodać roztopiony tłuszcz. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec masę wymieszać delikatnie z pianą z białek. Przygotować formę - małą/średnią tortownicę lub prostokątną 25x28cm. Wylać ciasto, na wierzch wyłożyć rabarbar (bez wody - same owoce). Włożyć do nagrzewającego się piekarnika. Po wystygnięciu posypać cukrem-pudrem.
Piec 45 minut w 175 stopniach.

I już! Proste, prawda? Cukromaniak pokochał to ciasto i nawet dzisiaj zabrał kawałek do szkoły na drugie śniadanie... I kawałek dla swojego przyjaciela... I kawałek dla Pani Ewy, wychowawczyni... I kawałek dla Pani Ali, która pomaga w opiece nad nim! :)

100g ciasta ma 200kcal: 26g węglowodanów; 9,2g tłuszczu; 3,3g białka
Na 50g ciasta podajemy: 1,3WW i 0,5WBT
Na 100g ciasta podajemy: 2,6WW i 1,0WBT (96kcal pochodzących z białek i tłuszczu)

A teraz zdjęcia:

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :