logo

SERNIK NA WYPASIE

By | czwartek, lipca 03, 2014 6 comments
sernik dietetyczny

W naszym domu króluje sernik w różnych postaciach. Dlaczego? Głównie dlatego, że bardzo je lubimy :) Nie bez znaczenia jest tutaj jednak dieta cukrzycowa. Taki sernik to smaczne źródło białka, tłuszczu i węglowodanów. A wszystko jest tutaj tak zbilansowane, że cukier nie leci w kosmos po zjedzeniu nawet sporej wielkości kawałka. Jesteście ciekawi jak się robi sernik na wypasie?


Jest puszysty, nie opada mocno, pyszny, rozpływa się w ustach, znika z talerzy w kilka sekund. Kochamy go :) Przepis i wykonanie wcale nie są skomplikowane. Jeśli chcecie mieć dużą blachę wysokiego sernika wystarczy podwoić ilość produktów (no, może poza ilością masła). I zasada taka jak zawsze - cukromaniacy dodają produkty specjalne, a chudzielce i osoby zdrowe robią sernik z produktów zwykłych. No ładnie... Też mi podział wyszedł :P Ale wiecie przecież o co mi chodzi :)

SERNIK NA WYPASIE

1kg sera w kubełku (ja daję ten z Biedronki)
4 jajca
1 budyń (daję cytrynowy, ale z waniliowym/śmietankowym jest równie pyszny)
ok 1/2 brązowego cukru lub 1/3 ksylitolu (daję go do smaku, jeśli dajecie zwykły cukier, to tak, żeby Wam smakowało)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 kostka masła
1 szklanka mąki orkiszowej (plus-minus, tak, żeby zrobić kruche ciasto)
sól
proszek do pieczenia (opcjonalnie)

I teraz co zrobić :)
1. Najpierw kruche ciasto - mąka, 3/4 kostki masła, 1 żółtko (białko odłożyć - nie wyrzucać!), 2 łyżki brązowego cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko połączyć tak, aby powstało twarde ciasto, które da się porobić na placki i wyłożyć nim blachę. Taka warstwa max 1 cm - ja robię cieniutką. i zostawiam trochę kruchego ciasta do potarcia na wierzch (wkładam do zamrażalnika). Ciasto na blaszce ponakłuwać widelcem i włożyć na ok 7 minut do nagrzanego piekarnika, żeby się podpiekło

2. Ser, żółtka jaj, resztę drobno pokrojonego masła, cukier, budyń wymieszać razem. Ja nawet nie używam miksera - tylko mieszam trzepaczką do ciast. Na końcu ubić pianę z białek i soli, no i wymieszać z masą serową. Będzie bardzo puszysta :) Wylać na blaszkę z kruchym ciastem.

3. Wyciągnąć z zamrażarki resztę kruchego ciasta i potrzeć na wierzch (tarka z grubymi oczkami)

4. Piec około 1:00- 1:15 godziny w ok. 180 stopniach. Jeśli ciasto robicie z podwójnej ilości to czas wydłużyć do 1:30-1:45 godziny. Ja to zawsze robię "na czuja".

No i jest to przepis na wysoki sernik w malej blaszce - 25x35cm
A teraz prezentacja :)



Nowszy post Starszy post Strona główna

6 komentarzy :

  1. Ale mi narobiłaś smaka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że ten smak spowodował, że zrobiłaś serniczek?? :P

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. a kto wie, może uda nam się kiedyś zjeść wspólnie ten serniczek... Może nawet kawę do niego wypić?

      Usuń
    2. Oj jak cudnie by było :) :)

      Usuń