logo

Ryba po grecku - dietetyczny przepis

By | piątek, marca 27, 2015 5 comments


Prawdziwa gratka dla miłośników ryb, cukrzyków i osób, które chcą/muszą redukować kaloryczność potraw. Świetne, lekkie danie dla cukrzyków. Ryba po grecku.

Zawsze wydawało mi się, że jej przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu. I owszem - zajmuje kiedy robimy ją zgodnie z oryginalną recepturą. Kiedy każdy kawałek ryby panierujemy, potem smażymy, a potem jeszcze długo dusimy warzywa, no i produkujemy tych półmisków kilkanaście :P

Jak zapewne wiecie, walczę o utratę każdego kilograma jak lwica, ale też lubię jeść. Na szczęście rybę po grecku taką, jak dzisiaj zrobiłam, mogę nazwać daniem lekkim i dietetycznym. A teraz dzielę się z Wami przepisem, zanim zaczniecie myśleć, co warto zaserwować sobie i rodzinie w Wielkim Tygodniu ;)

RYBA PO GRECKU W WERSJI LIGHT

(proporcje podane na niewielkie naczynie żaroodporne 20x30cm)

5 sporych płatów mintaja
6 marchewek
3 pietruszki
kawałek selera
1 por
1 cebula
3 ząbki czosnku
puszka pomidorów (pokrojonych na kawałki)
100-150ml soku pomidorowego
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki oliwy z oliwek
cytryna
świeżo mielony pieprz
sól morska
łyżka papryki słodkiej
pół łyżeczki czosnku granulowanego 

Mintaja rozmrozić, odcisnąć wodę z płatów i pokroić je na mniejsze kawałki. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć ciasno kawałki ryby. Rybę polać sokiem z cytryny, posypać solą morską, mielonym pieprzem i odrobiną czosnku granulowanego (ale nie chińskiego!). Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.

Wszystkie warzywa obrać i potrzeć na tarce (grube oczka), por przekroić na półplasterki, cebulę i czosnek w kostkę. Rozgrzać w garnku łyżkę oliwy z oliwek i najpierw zeszklić na niej por, cebulę i czosnek, a potem wrzucić resztę potartych warzyw. Chwilkę przesmażyć i dodać puszkę pomidorów oraz sok pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką. Porządnie wymieszać i dusić jakieś 10 minut.

Rybę wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do miski. Nie wylewać sosu, który się z niej zrobił w naczyniu żaroodpornym. Wyłożyć na niego połowę warzyw. Poukładać kawałki ryby i przykryć drugą porcją warzyw. Wstawić do piekarnika na 15 minut (200stopni).

Tak przygotowany mintaj wcale nie jest suchy i świetnie uzupełnia się smakowo z warzywami. Pierwszy raz jadłam tak przygotowaną rybę po grecku - bez panierki i sporej ilości tłuszczu, z nierozgotowanymi warzywami. Muszę przyznać, że smakowała mi bardzo a mój Mąż, który jest prawdziwym miłośnikiem ryby po grecku, był wniebowzięty. Nawet Franio się zajadał bo skusił go kolor i zapach dania :D

Danie, które zawsze wydawało mi się bardzo trudne do przygotowania i pracochłonne okazało się być bardzo proste :D:D


Nowszy post Starszy post Strona główna

5 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Ja wcześniej jakoś niespecjalnie przepadałam... Zawsze była dla mnie zbyt mdła. Ale od dzisiaj to się zmienia!

      Usuń
  2. Często robię rybę po grecku ale daję do niej mniej warzyw, bo tylko marchewkę, pietruszkę i oczywiście pomidory. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym wiecej warzyw tym lepiej, do tego pic mase wody. Warzywa pecznieja w zoladku i jest sie dlugo sytym, do tego jak wiemy sa straaaasznie zdrowe i taaaaanie ;) Jutro koniecznie przepis wyprubuje !!!! Super , wielkie dzieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. I wypröbowalam ;) !!!! Jeszcze w piekarniku, ale juz z patelni musialam ciagle warzywka kosztowac ;)) PYCHA !!!! Uwielbiam takie mocnowarzywne dania ;) Jestes wspanila, wielkie dzieki za ten przepis :*

    OdpowiedzUsuń