logo

Pieczeń rzymska ze szpinakiem

By | poniedziałek, października 12, 2015 2 comments

Pierwszy tej jesieni śnieg sprawił, że chcę trochę rozgrzać atmosferę! Z tego powodu dzisiaj podstawiam wam pod nos coś pysznego. Gorrrąca pieczeń rzymska ze szpinakiem! Danie, które ja przygotowuję w wersji light a każdy z Was może trochę podrasować!



Pieczeń rzymska wymaga odpowiedniego przygotowania. Jeśli włożysz w nią trochę pracy i serca, uzyskasz fajne, smaczne danie, które może gościć na rodzinnym stole nawet przez kilka dni. 
Oto mój przepis:

Pieczeń ze szpinakiem


1kg mielonego mięsa z udźca indyka
0,5 - 0,7dkg mielonego mięsa z łopatki lub szynki wieprzowej
5 jajek
2 cebule
4-5 ząbków czosnku
6-7 dużych łyżek kaszy manny lub płatków/otrąb owsianych
przyprawy: sól orska, pieprz, maggi, zioła Ojca Mateusza lub takie, jak lubisz

Wszystkie składniki trzeba porządnie wymieszać i na chwilkę odstawić. W tym czasie przygotowujemy szpinak (możemy go też przygotować przed mięsem, jeśli chcemy wymieszać go z jajkiem! Wtedy musi być zimny, żeby jajo się nie ścięło!)

2 opakowania szpinaku (liście, nie papka)
sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa
10-15dkg ser żółty (ulubiony gatunek, może być wędzony) lub 1 jajko

Szpinak trzeba rozmrozić w garnku, podgrzewać aż odparuje z niego woda a następnie przyprawić. Ma mieć wyrazisty smak! Do gorącego szpinaku wystarczy wetrzeć (drobne oczka) ser żółty i podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia składników. Jeśli chcecie ciachnąć kalorie możecie wystudzić szpinak i wbić do niego rozbełtane jajo (można dodać odrobinkę mąki podczas mieszania).

Przygotuj foremki, najlepiej keksówki. Dno wyłóż częścią mięsa i uderz kilka razy dnem keksówki w blat. Wyłóż warstwę szpinaku i nakryj ją drugą porcją mięsa. To, w jaki sposób umieścisz szpinak we wnętrzu pieczeni, zależy tylko od Ciebie! Możesz też zrobić w mięsie rynienkę i wypełnić ją szpinakiem.

Tak przygotowane formy z mięsem i szpinakiem włóż do piekarnika i piecz przez ok 60-80 minut w 180-200 stopniach. 

Tak przygotowaną pieczeń możesz jeść na zimno:
- na kanapkach
- jako przekąskę - 1-2 plastry zimnej pieczeni z ulubionymi dodatkami

Na ciepło:
- pogrzaną w piekarniku lub kuchence mikrofalowej
- podsmażoną na patelni

Pieczeń rzymska z wkładką

Jako wkładkę do pieczeni możesz zastosować:
- szpinak
- mielone pieczarki lub grzyby wymieszane z przyprawami i surowym jajkiem
- ugotowane na twardo jajko (wystarczy umieścić je w środku keksówki i przykryć mięsem)
- warzywa takie jak marchew, pietruszka, por, seler. Możesz je po prostu wymieszać z mięsem i zrobić kolorową pieczeń rzymską
- dodać suszone pomidory lub oliwki pokrojone w plasterki


Ja poświęcam się przygotowaniu pieczeni rzymskiej tylko dlatego, że przez kolejne dni mam święty spokój z gotowaniem :) Ten smak nigdy nam się nie znudzi!

Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze :

  1. Nie przepadam za szpinakiem, ale taki zapiekany może byłby nawet niezły.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moi wolą zwykłą pieczeń, niż rzymską z mięska mielonego. Ale ja bym takie cudo zjadła :)

    OdpowiedzUsuń