logo

Świąteczne ciasteczka... nie tylko na święta!

By | sobota, grudnia 22, 2018 Leave a Comment

Szybkie pierniki świąteczne czy też bezglutenowe ciasteczka korzenne, które będą wybitnie smakowały i nie rozkruszą się w rękach to wyzwanie. Dzisiaj dzielę się z wami zmodyfikowanym przeze mnie przepisem na ciasteczka znane jako lebkuchen!



Coraz bliżej święta :)

W tym roku postanowiłam sobie, że święta będą opływały w przyjemności. Równocześnie nie będę gotować i robić hurtowych ilości miliona potraw. Nie będziemy się przejadać!

O tym jak przygotować się do świąt i ogarnąć je zarówno emocjonalnie jak i cukrowo przeczytasz we wcześniejszych wpisach TUTAJ

Zaczęłam cenić sobie swój czas i (o dziwo!) coraz mniej spędzam go w kuchni! Dlatego cenię sobie przepisy proste, szybkie, ale takie z których wychodzą naprawdę pyszne rzeczy.
I dzisiaj takim się z wami dzielę. Świąteczne ciasteczka zrobisz w kilka minut, tylko UWAGA - lepiej, żebyś stał przy piekarniku, bo ciasteczka niesamowicie szybko się wypiekają i łatwo przeoczyć moment, w którym trzeba je wyjąć :P Moja pierwsza partia ciastek spaliła się niemal na moich oczach. Jednak trening czyni mistrza i właśnie dzisiaj zajadając kolejne ciasteczko Cukromaniak orzekł: To są najlepsze ciasteczka świąteczne jakie w życiu jadłem!
A ja wiem, że moje dziecko ma 100% racji!

Najlepsze jest to, że bezglutenowe ciasteczka możesz zrobić w każdej chwili, jeśli masz wszystkie składniki, bo są naprawdę proste i pieką się kilka minut a gościom możesz zaserwować nawet gorące bez ozdabiania czy polewy lukrowej!

Świąteczne ciasteczka ala liebkuchen

  • 250g mąki bezglutenowej (np. Mehl Farine, zdrowe osoby używają mąki pszennej/orkiszowej lub mieszanki tych mąk)
  • ok 85g mielonych orzechów włoskich/włoskich z laskowymi/migdałów (do wyboru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do kawy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200ml miodu
  • 85g masła
  • skórka starta z 1 cytryny lub kilka kropli aromatu waniliowego
Opcjonalnie: ja dodaję kopiastą łyżeczkę masła orzechowego 100% - wtedy ciasteczka wychodzą idealnie miękkie.

UWAGA! Osoby na diecie bezglutenowej używają produktów bez śladowych ilości glutenu.

Wszystkie suche składniki wymieszaj w jednej misce.
W niewielkim garnku rozpuść masło z miodem i masłem orzechowym - tak, żeby wszystko się rozpuściło i połączyło, ale nie zagotowało.
Do suchych składników wlej ciepłą (ale nie gorącą!) masę. Nie martw się jej konsystencją, będzie dobrze ;) Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wystudzenia i odparowania (jakieś 5-10 minut na parapecie okna). Po tym czasie nalej do miseczki wody, namocz w niej jedną rękę a drugą z pomocą łyżki nabierz porcję masy wielkości orzecha włoskiego i uformuj coś na kształt kulki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tak jest najwygodniej). Na jednej blaszce piekarnika ułóż w odległości od siebie 9 takich kulek. Następnie namocz łyżkę za każdym razem i spłaszcz każdą kulkę tak, by powstał z niej mniej więcej okrągły placek. Delikatnie, nie rób z niej naleśnika :) Tak możesz przygotować jeśli masz możliwość dwie takie blachy i równocześnie upiec w piekarniku. Z tych proporcji wychodzi około 30 ciasteczek
piecz w 170 stopniach przez około 12 minut - uważnie obserwuj ciastka, kiedy boki zaczną brązowieć wyciągaj!

I nie bój się - ciasta na pewno będą upieczone! Niezależnie jak je zrobisz będą raz kruche a raz wilgotne, ale zawsze pyszne! Niesamowite! Po wyjęciu z piekarnika są gotowe, ale możesz je jeszcze po wystudzeniu polać cytrynowym lukrem (wystarczy do rozpuszczeniu cukru pudru dodać soku z cytryny zamiast wody!), roztopioną tabliczką ulubionej czekolady albo ozdobić jak pierniki!
Tutaj mam dla ciebie przepis w formie PDF - POBIERZ

I nie bój się miodu w tym przepisie jeśli masz cukrzycę :) Zwróć uwagę, że orzechy, masło, masło orzechowe to te produkty, które skutecznie bilansują ciasteczka i obniżają ich indeks glikemiczny! Także spokojnie możesz cieszyć się ich aromatem i smakiem. Pamiętaj tylko, żeby nie zjeść wszystkich na raz!

WYLICZENIA:
100g - 432 kcal
1 ciastko - ok. 95 kcal
Węglowodany: 13,2g
Białko: 0,8g
Tłuszcz: 4,15g




Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :