logo

Mintaj pod zieloną kołderką

By | piątek, grudnia 02, 2016 Leave a Comment

Ten przepis podbił serce mojej rodziny. Oto mój pomysł na to jak zwykły mintaj może zamienić się w najwspanialszy obiad!

Przyrządzając mintaja pierwszy raz w ten sposób, nie spodziewałam się, że będzie on tak dobry! Okazało się, że po upieczeniu naprawdę nie można się od tego dania oderwać.

Mintaj z reguły jest mdły, sklepy sprzedają go z dużą warstwą glazury i po rozmrożeniu z ryby zostaje płatek cienki jak papierowy ręcznik... No i przepis na mintaja miałam jeden - usmażyć. Ewentualnie wrzucić do ryby po grecku.
Postanowiłam jeszcze raz kupić mintaja w kostce w Biedronce. Przy okazji do koszyka wpadły inne produkty, które zupełnie przypadkowo znalazły się w przepisie.

Okazuje się, że w bardzo sprytny i smaczny sposób można przemycić w obiedzie brokuła i.... brukselkę! Moje dziecko zajadało się, aż mu się uszy trzęsły i nawet nie podejrzewał, że ta "pyszna pianka na mięsku" jest zrobiona z warzyw, których naprawdę nie lubi! Prezentuję wam mój przepis.

Mintaj pod zieloną kołderką

1 opakowanie kostek mintaja (Biedronka)
1 brokuł (cały lub mrożonka)
200-300g brukselki
25g masła
2-3 łyżki mąki pszennej
500ml mleka
3-4 łyżki słonecznika lub płatków migdałów
Przyprawy: sól, pieprz, cukier/ksylitol, gałka muszkatołowa, cytryna

1. Opakowanie kostki z mintaja rozmrozić i odcisnąć z wody, (jeżeli troszkę się rozwali to nie szkodzi!)
2. Ugotować na półmiękko brokuł.
3. Umyć brukselkę, oddzielić listki (nie całe kulki tylko dzielimy na liście), wrzucić do garnka, zalać mlekiem i wodą, dodać odrobinę cukru i soli. Zagotować,  wyłączyć palnik. Odlać na sitko.
4. Przyprawić rybę - sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek, czosnek niedźwiedzi lub przyprawa do ryb
5. Foremkę wysmarować masłem, ułożyć kostkę rybną
6. W średnim garnku przygotować beszamel: rozpuścić 1/4 kostki masła, wsypać 2-3 łyżki mąki, podsmażyć i podlewać mlekiem (potrzebne ok. 500ml), stale mieszając masę trzepaczką. Sos ma być lekko gęsty.
7. Sos doprawić solą, pieprzem i łyżeczką cukru/ksylitolu, gałką muszkatołową. Ma być smaczny, słodko-słony i delikatnie pikantny.
8. Do beszamelu wrzucić kawałeczki brokuła i liście brukselki. Dokładnie wymieszać, aby wszystko stworzyło zwartą całość.
9. Wyłożyć sos na rybę, dokładnie i równo rozprowadzić na całej jej powierzchni.
10. Posypać słonecznikiem albo płatkami migdałów (odrobinę można też dodać do sosu)
11. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do 45 minut w temperaturze 175 stopni.
12. W połowie pieczenia, kiedy słonecznik zacznie się przypiekać, przykryć formę folia aluminiową

Uwierzcie mi, że tak dobrej ryby dawno nie serwowałam rodzinie! :)


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :