logo

Wielkanoc last minute

By | czwartek, kwietnia 18, 2019 Leave a Comment

Wielkanoc last minute to mój patent na ten rok! Nie pozostało mi dużo czasu na przygotowania do świąt. Zaczęłam o nich myśleć dzisiaj, ale wierzę, że uda mi się przygotować siebie i kuchnię do świątecznej atmosfery. 


Jeśli i ty martwisz się tym, że zostało niewiele czasu a i możesz nie zdążyć z przygotowaniem wszystkiego może pomogą ci moje podpowiedzi i sposoby na święta organizowane last minute!

Największym problemem może być oczywiście przygotowanie potraw wielkanocnych. Wyzwanie jest tym większe, że u nas na przykład święta muszą być bezglutenowe.

W mojej lodówce póki co znajduje się 50 jajek, słoiczek chrzanu i słoik ćwikły z chrzanem, którą właśnie zrobiłam.

ĆWIKŁA Z CHRZANEM
1 kg buraków (mogą być kupione już gotowane - Lidl, Biedronka)
1 słoiczek chrzanu dobrej jakości (użyłam Nadwarciańskiego)
1 cytryna (wycisnąć sok)
erytrytol/ksylitol
sól

Miękkie buraki potrzeć na tarce (drobne oczka), wymieszać z chrzanem, doprawić cytryną, solą i erytrytolem.

Jest to najmniej skomplikowany przepis na ćwikłę z chrzanę, która nie odbije się na cukrach. DOdając prawdziwego cukru, soku malinowego, żurawiny czy śmietany już trzeba liczyć się z tym, że konieczne będzie podanie insuliny na porcję ćwikły.

W sobotę zrobię nasz ulubiony chrzan z jajkiem i tutaj też spieszę z przepisem:
CHRZAN Z JAJKIEM
1 słoiczek chrzanu
3 jajka
kubeczek śmietany lub jogurtu naturalnego
sok z cytryny
erytrytol/ksylitol
sól i pieprz

Chrzan trzeba wymieszać z potartymi na drobnych oczkach jajkami. Do tego dołożyć jogurt/śmietanę, doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Ma być słodko-chrzanowy z wyczuwalną nutą cytryny.

Myślę, że nie zabraknie i jajek faszerowanych, chciałabym ich zrobić chociaż trochę. Jestem pewna, że część zrobię z farszem jarzynowym a część z suszonymi pomidorami.

FARSZ JARZYNOWY DO JAJEK:
Ugotować: marchewkę, pietruszkę, ziemniaka. Ugotowane na twardo jajka przekroić na pół i wyciągnąć żółtko. Ugotowaną jarzynę i żółtka zmielić lub pokroić na drobniutkie kawałeczki, doprawić musztardą i majonezem, solą, pieprzem aby wyszła zbita masa, wymieszać ze szczypiorkiem lub natką pietruszki i nakładać na połówki jajek.

FARSZ POMIDOROWY DO JAJEK
Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Pognieść żółtka z łyżką majonezu i płaską łyżeczką przecieru pomidorowego. Doprawić cytryną, solą, pieprzem. Posiekać trochę suszonych pomidorów i koperek. Całość masy wymieszać i faszerować nią jajka

Na naszym świątecznym stole znajdzie się też:
Pyszny chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej ---> PRZEPIS
Barszcz biały z zakwasu ryżowego i jaglanego (kupiłam) - doprawiony chrzanem, cytryną, z dodatkiem bezglutenowej białej kiełbasy.
Zamówiłam też specjalnie dla bezglutków wędzoną szynkę surową w jednej z tarnogórskich restauracji.
Szałot - czyli nasza ulubiona sałatka.

Nie szalejemy w święta ani z kupowaniem jedzenia ani z ilością jego przygotowania.
Jak co roku mam problem z ciastami, bo my nie jemy ciast, ale jak idziemy w gości to Cukromaniak zawsze w nie patrzy (choć i tak by ich nie zjadł). Myślę, że w tym roku wykręcę się bezglutenową tartą cytrynową, na którą przepis znajdę w internecie. A może po prostu zrobię chleb bananowy, idealny do kawy i nie tylko.

Pisanki? Odkąd jesteśmy bezglutenowi nie używamy barwników sztucznych. W zeszłym roku część jajek ugotowałam w cebuli, część w kapuście czerwonej z octem (wyszły różowe) a część w kurkumie i były ładne żółte. Cukromaniak ozdobi je sobie mazakami i naklejkami.

W poprzednich latach dużo bardziej szalałam z przepisami i gotowaniem, więc jeśli chcesz się dowiedzieć jakie są najlepsze śledzie na Wielkanoc i jak upiec przepyszny sernik na wypasie, zapraszam cię do przeczytania tego wpisu wielkanocnego :)


Pamiętajcie, że w świętach ważniejsza od czystego domu i uginającego się stołu jest atmosfera i rodzina! Życzę Wam więc, żebyście odpoczęli, spędzili święta po swojemu i cieszyli się tym rodzinnym czasem!


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :